Az özvegyek és az elváltak is igényelhetik a házasok gyermekvállalási támogatását

Elváltak és özvegyek is jogosultak lehetnek a fiatal házasok 10 millió forintos hitelére. Novák Katalin elmondta: az özvegység nem számít korábbi házasságnak ennél a hitelformánál, és két elvált fél is jogosult lehet a kölcsönre, ha egyikőjüknek sem született még gyermeke. 

Elváltak és özvegyek is felvehetik

A fiatal házasok 10 millió forintos hitelével kapcsolatban tisztázott fontos részleteket a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin elmondta: ha a kapcsolatban élő nőnek és a férfinak sincs gyermeke, mindegy, hogy ki hányadik házasságát köti, a feleség mindenképpen jogosult a hitelre. Ez tehát azt jelenti, hogy elváltak is jogosultak rá. A kölcsönt a házaspár minden esetben közösen veszi fel, és törleszti. A kölcsön járhat özvegyeknek is, az özvegység ebben az esetben nem számít korábbi házasságnak.

Ezek vonatkoznak tehát a fiatal házasoknak járó, legfeljebb 10 millió forint szabadfelhasználású hitelre, amelyet – alapesetben – minden olyan 18 és 40 év alatti nő igénybe vehet, aki első házasságát köti, vagy abban él. A 3 évre meghirdetett programban a maximális összeg felvétele után a havi törlesztőrészlet 50 ezer forintnál nem lehet több.

Vannak olyan lehetőségek, amelyek szerint könnyítik, vagy megszüntetik a hitelt. Ilyen, ha az első baba megszületik, ebben az esetben 3 évig nem kell fizetni a törlesztést. A második gyermek újabb 3 év engedményt jelent, de ekkor már a tőke 30 százalékát is elengedik. A 3. baba születése után jóváírják a teljes tőketartozást. Ez a kedvezmény a 2019. július elseje után született kisgyermekek után jár, és feltétel a 3 év munkaviszony is.

Ha a házasok hibáján kívül nem született gyermek, a járási hivatal kedvezőbb feltételeket állapíthat meg – mondta az államtitkár.

Azonos összeg jár használt- és új lakás vásárlásakor

A 7 pontos családvédelmi akció otthonteremtésre vonatkozó része is sokak érdeklődését felkeltette – mondta az államtitkár. A lehetőségek többsége szintén július elsején nyílik meg.

Bővül a családi otthonteremtési kedvezményhez kapcsolódó hitel lehetősége is. Tavaly december 1-e óta a két gyermeket nevelők, vagy vállalók az új lakáshoz 10 millió, a nagycsaládot vállalók, vagy abban élők 15 millió forint kedvezményes kamatozású kölcsönt vehetnek fel. Ez a lehetőség szélesedik azzal, hogy már nemcsak új, hanem használt lakáshoz is igénybe vehetők a hitelek, ugyanekkora összegben. A hitel kamata garantáltan 3 százalék alatt marad, kamat- és árfolyamkockázattal nem kell tehát számolni.

A 25 éves hitellel összefüggésben Novák Katalin megjegyezte még: ha a család 10 millió forint kölcsönt vesz fel, annak törlesztése 48 ezer forint lesz, 15 millió forintnál havi 72 ezer forinttal kell számolni. Van lehetőség előtörlesztésre, és nem kötelező felvenni a teljes összeget – tette hozzá. A használt ingatlanoknál eltörlik a 35 millió forint értékhatárt, vagyis ennél drágább lakás megvásárlásakor is jogosultak a családok a kedvezményes hitelre.

Korábbi jelzáloghitelt is elengednek

Tavaly január elsejétől, ha harmadik, vagy további gyermek érkezik a családba, akkor a hitelből elengednek 1-1- millió forintot. Ez a lehetőség eddig csak a nagycsaládosokra vonatkozott, a jövőben már a 2 gyermeket vállalók is élhetnek a lehetőséggel. A 2. gyermek születése 1 millió forint jóváírást jelent, a 3. gyermeknél 4 millió, minden további gyermek után 1-1- millió forinttal csökken a tőketartozás. Megjegyezte: ez nem csak a csok-hoz kapcsolódó, hanem a korábban felvett devizahitelekre is vonatkozik a várandósság 3. hónapjától. Hangsúlyozta: a kedvezmények az egyszülős családokra is érvényesek.

Több milliós ajándék

Példaként említette, hogy egy használt lakást vásárló kétgyermekes család összesen 2,4 millió vissza nem térítendő, 9 millió forint kedvezményes kamatozású hitellel számolhat. Egy háromgyermekes pedig 6,2 millió vissza nem térítendő támogatással és 11 millió kedvezményesen visszafizetendő kölcsönnel kalkulálhat. Új lakásnál egy kétgyermekes család 3,6 millió forint vissza nem térítendő támogatást és 9 millió visszatérítendő hitelt, egy három- vagy több gyermekes család pedig 14 millió vissza nem térítendő és 11 millió forint hitelt kaphat.

Novák Katalin a családtámogatás eddigi eredményeit ismertetve elmondta, rövidesen 100 ezerre nő a csokon keresztül támogatott családok száma, ez mintegy 400 ezer embernek jelentett eddig segítséget, és ezen belül 46 ezer gyermek születését döntötték el a fiatalok.

(Család.hu, Fotók: Család.hu)